De reden waarom je niet afvalt

Afvallen, dat gaat niet altijd even goed

Afvallen, er zijn veel mannen stiekem toch wel mee bezig, maar ze praten er minder over dan vrouwen. Hoor je op een feestje, of bij de voetbal mannen wel eens praten over wat ze afgelopen week gegeten hebben? Hoor je ze wel eens recepten uitwisselen of tips over hoe je het beste appelazijn kunt toepassen als je af wilt vallen? (is onzin...) Ze delen wel dat ze iets aan hun gezondheid of gewicht willen doen, maar er uitgebreid over hebben is vaak niet het geval. Een jaar of 10 geleden ging het makkelijker want dat gingen ze even sporten en wat minder eten en hoppa, daar gingen de kilo's. Dus waarom moeilijk doen? Maar vanaf half 40 gaat afvallen niet altijd even goed meer.

Een voller sociaal leven, cheatdays, weekenden van 4 dagen

Hoe is dat bij jou? Bij de meeste ziet het leven er anders uit na de 40. De kids zijn ouder, die hoeven niet meer gehaald en gebracht te worden, klussen in huis huur je iemand voor in, boodschappen worden thuis gebracht, meer sociale afspraken, vaker uit eten etc. Dit zorgt voor minder beweging, maar vaak wordt er wel meer gegeten en vooral gedronken. Misschien wordt er een 'cheatday' ingepland (een dag waarbij je alles mag eten wat je lekker vind),  weekenden duren van donderdag t/m zondag. Reuze gezellig, maar om af te vallen is het niet zo handig. 

Afvallen staat stil, lukt niet meer en de motivatie daalt

Afvallen, het ging zo lekker een week of 4. In het begin zijn we vaak gemotiveerd, we voelen ons lekker, wat strakker, dus een cheatday mag best. Een extra wijntje of biertje, lekker uit eten, een zak chips. En dan gebeurt er niks meer voor een week of 2, nog geen halve kilo eraf. Dit kan een week of 2 duren en dan is het lastig de motivatie vast te houden. Herken je het, dat je dan denkt 'waar doe ik het voor', 'zoek het maar uit, ik ga lekker genieten'? Dit is normaal.

Wees kritisch naar jezelf, het is jouw verantwoordelijkheid

Cheatday heeft mijn voorkeur niet. In 1 dag kan iemand zoveel calorieën eten dat het hele tekort van de dagen ervoor teniet gedaan wordt. Plan iedere dag iets lekkers in, rekening houdend met de hoeveelheid calorieën in een dag. We hebben allemaal een bepaald caloriebudget, hoe je dat invult is een keuze. Mijn advies is heel kritisch te kijken naar het eten. Hoe ziet dit eruit? Vaak is het zo dat er extra calorieën worden gegeten, maar niet bewust. Val je niet meer af, dan eet je precies de hoeveelheid om je gewicht van nu het behouden. Moet er iets af, zorg dan voor minder energie inname. Wees kritisch en eerlijk naar jezelf.

Verdeel de benodigde energie inname over de hele week

Ik adviseer vaak de eerste weken de voeding bij te houden in een app. Dan hebben de klant en ik inzicht in de hoeveelheid calorieën die gegeten en gedronken wordt. Nou klopt dit nooit, want wijn, bier, bitterballen en kaasblokjes kom ik zelden tegen.... De benodigde calorie inname mag verdeeld worden over de hele week. Ik adviseer dan om op dagen waarbij je minder kan eten, dit te doen zodat er een budget over is om uit eten te gaan, te borrelen etc. 

In een podcast heb ik uitgebreid uitgelegd hoe je hiermee kunt omgaan

Luister deze podcast in je favoriete app, Spotify, Apple of Google. Blijf je steeds stilvallen als je weer een poging doet om af te vallen en heb je geen idee waar dit aan kan liggen? Overweeg eens een Gratis Coaching sessie. Daarin kan ik je tips geven waar je direct iets mee kunt. Boek het hier in. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen