Gewichtstoename aan het begin van de overgang is te voorkomen
12 februari 2022 

Gewichtstoename aan het begin van de overgang is te voorkomen

Gewichtstoename aan het begin van de overgang is te voorkomen. 

In dit blog kun je lezen waarom het lastig kan zijn af te vallen als je richting de overgang gaat. Betekent dat dan dat het onmogelijk is? Nee zeker niet. Verwacht echter niet dat je weer terug gaat naar het gewicht van jaren geleden. Je lichaam heeft die extra kilo’s nou eenmaal nodig.


Je leven verandert.

Als we ouder worden gaat ons leven er anders uitzien. Voor de kinderen hoef je niet meer te zorgen, die redden zichzelf inmiddels. Dat scheelt constant op en neer om te halen en te brengen, met jonge kinderen ben je gewoon meer in beweging. Je hebt waarschijnlijk een uitgebreider sociaal leven, dus vaker een etentje, vakantie, dagje weg. Laatste 2 jaar wat minder misschien. Hoe dan ook, je drinkt  wat vaker een wijntje, hapjes erbij. Het kan zijn dat je meer werkt, en minder tijd maakt om te sporten.

 

Minder bewegen maar méér eten, zonder dat je het door hebt.

Je pakt misschien eerder de auto en de kans bestaat dat je minder aandacht besteed aan je voeding. Het hele gezin eet op andere tijdstippen door verschillende sportmomenten, dus de maaltijden moeten snel te maken zijn. Door onder andere bovenstaande redenen is de kans groot dat je minder beweegt. Maar wel meer calorieën binnen krijgt zonder dat je dat erg in hebt. Tel daarbij op dat dat je minder lekker in je vel kunt zitten en uit frustratie gaat eten.

 

Pas je voeding aan na je 40e.

Eet veel groenten en fruit en veel gezonde vetten. Laat bewerkte voeding en gluten zoveel mogelijk staan, net als suiker, cafeïne en alcohol. Deze zorgen voor meer klachten en meer gewicht. Ben eens heel kritisch op je voeding. Smoothies drinken wil niet zeggen dat je eetpatroon gezond is. Heb je flink last van overgangsklachten, migraine, osteoporose, artrose, eczeem etc, dan zou er iets niet goed kunnen gaan met je voeding.

Naast voeding is het voorkomen van stress belangrijk. Stress zorgt voor aanmaak van cortisol, wat overigens goed is in kleine hoeveelheden, maar wat kan zorgen voor extra vetopslag.

 

Pak je supplementen, omega 3 olie is je basis

Omega 3 olie zorgt namelijk voor gezonde cellen waarin goede stoffen worden opgenomen en afvalstoffen afgevoerd. Tevens ondersteunt het bij afvallen.  Laat de capsules liggen, dat is een concentraat, vaak veel zware metalen erin en doet meer kwaad dan goed voor je.

Naast omega 3 heb je nodig: magnesium, Vitd3/K2, Vitc. Daarnaast zijn er kruiden verkrijgbaar die je kunnen ondersteunen bij overgangsklachten.

 

Voor de members in de Womens Health Community by Marion is, in de webshop,  een kruiden preparaat te koop, speciaal voor vrouwen in de overgang.  In dit blog leg ik de zin van goede supplementen uit.

 

Wil je advies over je voeding vóór je echt in de overgang zit? 

Wil je aan de slag met je leefstijl, je klachten verminderen en afvallen, maar is er zoveel over te vinden dat je niet weet waar je moet beginnen?

Kijk eens naar mijn ‘lekker in je vel in 21 dagen’ programma. In 3 weken krijg je inzicht in je eetpatroon, je gaat beweging toevoegen in je dagelijkse leven en bekijk eens hoe je denkt. Dit bepaalt namelijk hoe goed je je voelt, of je resultaat haalt en hoe je naar jezelf kijkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen