Hoe ervaar jij ouder worden?

We worden allemaal ouder, hoe ervaar jij dat?

Ouder worden is iets wat erbij hoort. Ik zelf zie dat het leven erg snel gaat en mijn leeftijd dus ook. Ik zou blij mogen zijn dat ik ieder jaar mijn verjaardag mag vieren en er nog ben. Ik denk daar iets anders over. Uiteraard is het mooi dat ik nog gewoon leef, maar dat ik ouder wordt kost me toch moeite om te accepteren.  En blijkbaar mag dat niet, want ik heb toch geen klagen... Nee, dat klopt, ik ben erg goed geconserveerd. Maar mag ik er alsjeblieft moeite mee hebben dat ik aftakel??? En ben ik de enige, of is het herkenbaar voor jou?

Ouder worden is niet erg, het aftakelen wel

Er zijn voordelen aan ouder worden. De kennis die ik opdoe, levenservaring(ik sta nergens meer van te kijken....), de bewustere keuzes die ik maak omdat ik al zoveel meegemaakt hebt, de rust in mijn hoofd wat mede gekomen is door met mijn geweldige coach te werken. Wat ik minder prettig vind is het lichamelijk 'aftakelen'. En nou valt het bij mij echt mee, maar ik zie wel wat zaken waar ik niet om sta te springen. Denk aan rimpels, huid wat iets losser gaat zitten, iets meer buikvet (ja ook ik....!), 's nachts wakker worden omdat ik het ineens erg warm heb en nog wat dingen.

Het heeft allemaal met hormonen te maken

Onze hormoonhuishouding stuurt alles aan wat betreft ouder worden. Vrouwen gaan de overgang in, oestrogeen en progesteron daalt, testosteron wordt wat hoger. Het lichaam gaat veranderen, kilo's gaan er bijna niet meer af, een algeheel gevoel van niet lekker in je vel. Bij mannen gebeurt dit ook, maar in een ander proces. Het testosteron gehalte daalt dramatisch. Met als gevolg dat spiermassa verdwijnt, vet neemt toe, futloosheid, depressie, dalend libido etc.

Er is iets aan te doen en ik weet wat!

Bovenstaande klachten zijn niet geheel te voorkomen, maar wel te verminderen. Doordat ik zelf niet zo blij ben met de gevolgen van ouder worden ben ik veel bezig met het vertragen hiervan. Het allerbelangrijkste is leefstijl. Voeding, beweging, manier van denken. Negatief denkende mensen hebben eerder last van bovenstaande klachten. Een vrouw gaat zeuren, een man wordt een zuurpruim en dit wordt erger als iemand een statische mindset heeft. (een wat?...Ik leg dit uit in mijn 12 weken programma)

Ga bewegen en eet goed

Het is heel simpel. Beweeg, eet schone voeding en neem je supplementen. Neem je die niet, dan heb je zeker tekorten en dat komt het afvallen, laag libido, slappe huid, gezondheid etc niet ten goede. Lees dit blog eens over supplementen. Misschien heb je geen idee waar te beginnen en stelt je het uit. Je steekt je kop in het zand en ziet het wel als het misgaat met je lichaam. Laat ik je zeggen, dan ben je te laat.... Eenmaal in de medische molen aan de medicatie moet je wel sterk zijn hier anders mee om te gaan en zelf verantwoordelijkheid te nemen.  Het voorkomen is niet zo moeilijk, maak het niet te groot, maar begin op tijd.

Wil je wel iets doen, maar 'hoe dan'? Laat mij je helpen

Bespaar jezelf tijd alles uit te zoeken wat je nodig hebt om je veroudering te vertragen. Ik heb het voor je gedaan en doe dat nog steeds en vind het erg leuk dit over te brengen. Ik kan je ondersteunen in een 1 op 1 coachings traject of je stapt in een online programma waarin je alles leert en mij vragen kunt stellen in de leeromgeving. Lijkt het je wat, stuur me een mail voor meer info.

Over de schrijver
Reactie plaatsen