Waarom afvallen steeds moeilijker wordt als je tegen de overgang zit.
Wij vrouwen komen allemaal in de overgang, daar ontkom je niet aan. Het is een verandering in je hormoonhuishouding die begint vanaf je 40e, sommige zelfs al eerder. Zie het als een omgekeerde pubertijd. Oestrogeen daalt ongeveer 60% en progesteron daalt ongeveer tot het nul punt. Testosteron daalt ook, maar die daalt ongeveer 50%. Dus we hebben meer testosteron.
Jij als vrouw wordt meer man, je man wordt meer vrouw.
Grappig weetje, kijk eens naar stellen die lang samen zijn. Zijn testosteron daalt, hij krijgt een ander figuur, wordt misschien wat zachter, aardiger. Haar testosteron stijgt, ze wordt scherper, taille verdwijnt, minder zin om te zorgen voor anderen, neemt soms de rol van de man over, dus dominanter, zeker ná de overgang. Dan hebben de meeste vrouwen meer energie en zijn krachtiger.
Veel stress vóór je overgang, zorgt voor moeizamer afvallen.
Progesteron zorgt voor een rustig gevoel in je lichaam, lekker in je vel, stabiel. Teveel stress zorgt voor een snellere daling van progesteron. Heb je voor je overgangsjaren veel stress gehad, dan zul je meer last kunnen hebben van klachten zoals kort lontje, onrustig, niet lekker in je vel, minder blij. Daarnaast zorgt stress voor de aanmaak van cortisol en dat is killing voor je hormonen en je gewicht. Cortisol heeft nm voorrang op alles, dus ook op je vetverbranding. Dat gaat vrijwel stil liggen bij teveel stress.
Meer overgangsklachten en waarom het normaal is dat je niet kunt afvallen.
Door de daling van oestrogeen kun je last krijgen van je bindweefsel en je botten, rimpels, slechtere insuline gevoeligheid (dus eerder kans op diabetes). Daardoor gaat je lichaam meer insuline aanmaken met als gevolg meer vetopslag en snaaidrang.
Oestrogeen is het overlevingshormoon en daarom zal het lichaam altijd op zoek gaan naar oestrogenen. Je wilt het dus bij voorkeur wat hoger houden of in ieder geval langzaam laten dalen. Oestrogeen wordt ook aangemaakt vanuit lichaamsvet. Daarom is het normaal dat je 2 tot 5 kg aankomt, dit is gezond voor je.
Hoe kun je nou voorkomen dat je meer aankomt dan die gewenste 3 kilo?
Leefstijl is een erg belangrijk onderdeel hiervan. Naast dat je hormoonhuishouding verandert wordt je spiermassa minder, dat gebeurd al na je 30ste. Minder spiermassa zorgt voor een lagere basis verbranding, want spieren verbruiken nou eenmaal veel energie, meer dan vetweefsel.
Blijf je hetzelfde eten als voorheen, en dan ook nog bewerkte voeding, meer wijntjes, minder beweging, dan kun je voorstellen met alle bovenstaande redenen dat je aankomt en dat het niet meer verdwijnt.
Ik help je graag te voorkomen dat je veel aankomt terwijl je je best doet.
Wil je aan de slag met je leefstijl, je klachten verminderen en afvallen, maar is er zoveel over te vinden dat je niet weet waar je moet beginnen? Kijk eens naar mijn ‘lekker in je vel in 21 dagen’ programma. Ik vertel je hoe je het beste kunt eten zonder onzin verhaal. Hoe je heel makkelijk in je dagelijkse leven extra beweging kunt toevoegen en hoe je jezelf goed kunt voelen door je manier van denken.
Wil je meer weten over de juiste keuzes in je voeding tijdens de overgang, lees dan dit blog.