Wat te doen om een midlife crisis te voorkomen

Wat te doen om een midlife crisis te voorkomen

Midlife crisis?

De jaren na je 40ste. De eerste 6 tot 8 gaan vaak nog prima. Als je goed voor jezelf gezorgd hebt is de kans groot dat je minder snel last hebt van opvliegers, aankomen, futloosheid, rimpels, minder strak lijf, depressieve gevoelens, nergens zin in. Maar uiteindelijk krijgen we er bijna allemaal last van. De één meer dan de ander, of eerder dan de ander en ook wisselende klachten. Misschien heb je er totaal geen moeite mee en hobbel je soepel door die periode heen, zonder midlife crisis. Of krijg je allerlei klachten die je eerder niet had en vraag je je af wat er gebeurt en wat je eraan kunt doen.

De huisarts gaat je niet helpen

Heb je lichamelijke en geestelijke klachten en ga je ermee  naar de huisarts, dan zal hij zeggen dat het er nu eenmaal bij hoort, je wordt ouder. Dus accepteer het maar en hier heb je een recept voor je hoge bloeddruk en we doen er wat cholesterolverlagers bij, die is wat verhoogd. Waar echter niet naar gekeken wordt is leefstijl, vitamines en mineralentekorten, testosteronlevels. Voor vrouwen is er een test om te kijken of je in de overgang zit. Zo ja, en dan? Vaak ga je ook dan naar huis met de mededeling het te accepteren, het hoort erbij. NEE, het hoort er niet bij en veel klachten zijn te voorkomen.

Begin op tijd met zorgen voor jezelf, dat voorkomt veel klachten

Het is tijd om eigen verantwoordelijkheid te nemen over je gezondheid, je lichaam. Het is namelijk niet nodig om aan te komen en moeite hebben met afvallen, het is niet nodig nergens zin in te hebben, minder sterk te zijn, een libido dat daalt rond het vriespunt als je in de midlife zit. Heb je daar allemaal geen zin in, begin op tijd met goed voor jezelf te zorgen. Liefst vóór de 40 al. Daar ga je blij mee zijn na je 50ste. Is het leed al geleden of begint het verval aardig in te treden? Kom dat meteen in actie en ga aan de slag met een aantal gewoontes die ertoe geleid hebben dat nu die kilo's in de weg zitten en je liever op de bank ligt dan iets leuks gaat doen.

Wat kun je zelf doen?

Ik denk dat je het wel weet. Leef gezond. En ja, dat houdt ook in dat je lekker geniet van het leven. Maak keuzes hierin en besef dat bijvoorbeeld veel alcohol drinken, veel eten, nachten doorhalen de kwaliteit van je leven geen goed doen. Bij alles waarvan jij geniet in het leven heb je je lichaam nodig. Zorg er dus goed voor, dan lukt dat ook. Gezond leven is goed eten: veel groenten (minimaal 500 gr per dag), fruit, goede kwaliteit eiwitten, goede vetten, veel water drinken, goed slapen, stress verminderen, ontspannen en ga sporten. Bij voorkeur krachttraining erbij doen, 2x per week.  Dat zorgt voor een gestroomlijnder lijf, sterke spieren, sterke botten, beter sexleven en zo kan ik nog even doorgaan. Daarnaast veel bewegen in je dagelijkse leven.

Leven als een gezondheidsguru?

Nee, dat hoeft echt niet, maar ga op zoek naar een balans hierin. Zorg voor een goed gewicht, beweeg veel.  Kijk eens kritisch naar je gewoontes. Als je maar bereid bent keuzes te maken voor je gezondheid en er goed uit blijven zien, en er wat moeite voor wilt doen, want in het begin gaat het niet vanzelf. Doe kennis op over voeding, over leefstijl, supplementen, omgaan met emoties (ja, het niet verwerken ervan kunnen je ouder en ziek maken). Er zijn veel manieren om aan een betere gezondheid te werken en dat kan voor iedereen anders zijn.

Heb je geen idee hoe en waar te beginnen?

Begin er eens mee je alcohol te verminderen en meer groenten te eten. Laat brood vaker staan, eet in plaats daarvan groenten. Denk aan een salade, roerbakgroenten , omelet met groenten, eiwit pannenkoeken met groenten etc. Ga 2x per week krachttraining doen. In een groep, met een trainer, zelf, in een crossfit box etc. Drink als je uit bed komt meteen 2 grote glazen water en ga op tijd naar bed. Dat zijn een aantal dingen waar je meteen mee kunt beginnen. En heb je hulp nodig om een midlife crisis te voorkomen? Stuur me hier een bericht, maak een afspraak om eens te sparren want wie weet kan ik je helpen naar een energie en strak lijf met het programma Be your Own King again. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen