Intermittent Fasting, voor iedereen geschikt?

Intermittent Fasting, mijn kijk erop

Overal lees en hoor je het, we moeten met zijn allen gaan vasten, het ultieme voor afvallen en gezondheid. Maar is dat ook zo? Ik heb er een iets andere kijk op. Allereerst, wat is het? Intermittent Fasting is een manier van eten waarbij je een afgebakende periode niet eet en de overige tijd wel eet. De meest voorkomende is 16/8. 16 uur niet eten, 8 uur wel eten. Zo zijn er nog een aantal mogelijkheden, afhankelijk van het leefritme van de persoon. 

 

Is vasten altijd geschikt?

Als je de berichten op de socials mag geloven is het voor iedereen goed. Maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Het is perfect voor een man met wat overgewicht, die niet veel sport en een hele dag op kantoor zit. Het is ook prima voor een vrouw die op kantoor zit zonder eetproblemen. En dat laatste zijn niet veel mensen meer, zeker vrouwen niet. Bij vasten hebben vrouwen de neiging in de ‘eeturen’ te gaan over-eten, want in die uren ‘mag het’. Dit werkt een eetstoornis in de hand en een rammelende hormoonhuishouding, want dat eten bestaat meestal niet alleen uit groenten…

 

Wanneer wel en wanneer niet toepassen?

Ik werk graag met Human Design en daaraan kan ik bij klanten zien of Intermittent Fasting geschikt is. Daarnaast speelt de relatie met eten een grote rol. Heeft iemand geen goede relatie met eten (denk aan emotie-eten, anorexia etc) dan is het geen goed idee. Is iemand stabiel met voeding, dus geen emotionele binding ermee, geen fysiek beroep, mentaal weerbaar en volgens zijn Human Design geschikt, dan kan het zeker een overweging waard zijn. Er zijn namelijk wel voordelen aan vasten.

 

Hoe weet je of vasten geschikt is voor je?

Ga niet zelf aan rommelen, maar vraag een professional voor je aan de slag gaat. Raadpleeg hem of haar om samen te bekijken of vasten bij je past. In mijn programma heb ik een module opgenomen om te begrijpen wat het is, hoe toe te passen en te bekijken of het wel of niet geschikt is. Daarnaast ben ik er om advies over te geven. 

 

Wat doe ik zelf?

Gekeken naar mijn Human Design profiel ben ik een generator met een actief brein. Dat betekent dat intermittent fasting minder geschikt is voor mij want mijn brein verbruikt het grootste gedeelte van mijn energie en tevens ben ik lichamelijk zeer actief. Vasten kan dan minder helderheid geven. Ik kies er zelf wel bewust voor, 1 of 2 dagen per week, als ik in de ochtend niet sport. Waarom? Het lege gevoel vind ik prettig, het scheelt tijd. Ik over-eet niet en heb geen emotionele relatie met eten. 

 

Advies nodig over Intermittent Fasting?

Ik kan met je kijken of het geschikt is en je erin begeleiden. Wil je gewicht verliezen, heb je al veel pogingen gedaan en steeds teruggevallen, wordt je ouder en komen er steeds kilo’s bij? Overweeg dan eens een 1 op 1 traject. Waarin we samen werken naar een goede mindset, meer zelfvertrouwen, meer kennis over voeding, een strakker lijf. 

Stuur me hier een berichtje om kennis te maken.