De Strijd met Buikvet en Midlife: Waarom het Niet Lukt
10 november 2023 

De Strijd met Buikvet en Midlife: Waarom het Niet Lukt

Afvallen als we ouder worden. Dat valt niet altijd mee. We botsen soms tegen onverwachte obstakels. Het is namelijk meer dan alleen de fysieke inspanning; het is een onbewuste keuze iets niet te willen, of juist wel. En keuzes maken is vaak lastig in een midlife crisis. Laten we duiken in de complexiteit van afvallen, de frustratie wanneer het niet lijkt te lukken, en de specifieke uitdaging van buikvet, vaak vergezeld door een midlife crisis.


Afvallen lijkt soms hopeloos, onze diepste verlangens en keuzes komen samen. 

De teleurstelling wanneer resultaten uitblijven, roept de vraag op: willen we écht afvallen, of is het meer ego-gedreven? Ik denk vaak ego-gedreven, want het uiterlijk speelt bij mannen een belangrijkere rol dan ze willen toegeven. Bewiste keuzes maken voor een betere fitheid en gezondheid willen ze vaak niet maken. Ze willen alles, bier drinken, veel eten, maar ook fit zijn. Hoe ga je hiermee om? Deze interne strijd is een sleutelfactor waarom afvallen soms niet lukt.

De balans tussen slank en fit en de overvloed van de Midlife Jaren

In een wereld waarin we alles willen - slank zijn, fit zijn, genieten van overvloedig eten en drinken - wordt de balans een uitdaging. Dagelijks overmatig wijn drinken, veel eten en weinig sporten, terwijl we tegelijkertijd slank en fit willen zijn, is een illusie. Vooral buikvet, vaak een hardnekkige uitdaging, kan een bron van frustratie zijn. Het vraagt om bewuste keuzes in de midlife jaren, omdat deze periode vaak gepaard gaat met een voller sociaal leven en veranderingen in levensstijl.

Waar gaat het vaak mis?

Waar het vaak misgaat is het doordeweeks 'opletten' en alles wat extra is laten staan, kleine porties eten, misschien vasten. Dan is het ineens weer vrijdag (of donderdag bij sommige), weekend!! Tijd voor een biertje of wijntje. En door dat biertje ontstaat meer eetlust, de remmen gaan wat losser en de mindset 'ach, we moeten toch genieten van het leven' neemt de overhand. Kaasje. worstje , toastje, feestje, uit eten, terras etc. En in 2 dagen tijd is het werk, het tekort in energie van de andere dagen, teniet gedaan en zelfs overschreden. Weer niet afgevallen deze week. Waarom zou je nog opletten, het levert geen resultaat....

Stel jezelf de vraag: Wil je ook écht afvallen?

En vervolgens wordt de poging om het buikvet te verminderen weer opgegeven, sporten schiet er weer bij in, want het was druk op de zaak. En dit is zonde. Hier rijst dan de vraag: 'wil je ook écht afvallen" Wil je datgene doen wat ervoor gedaan moet worden? En dat is niet iedere dag op een wortel kauwen en alleen water drinken. Doe je het goed, dan is er ruimte voor een uitspatting. 

Afvallen is voor iedereen haalbaar, ook voor jou!

Als de wens om te veranderen écht diep van binnen komt, is succesvol afvallen binnen handbereik. Het vereist echter het maken van keuzes en het omarmen van de wilskracht, vooral in de beginfase. De weg van wilskracht evolueert naar discipline en uiteindelijk naar gewoontes die blijvende verandering mogelijk maken. In de midlife jaren kan het wat complexer zijn, maar het is zeker mogelijk.

Keuzes maken, waarvoor doe je het?

Het gaat om het maken van de juiste keuzes en weten waarom je die keuzes maakt en vooral, waarom wil je van je buikvet af? Het antwoord op die vraag zorgt ervoor dat je weet waarvoor je het doet en vergemakkelijkt de keuzes. Vraag jezelf vooral af 'hoe wil ik ouder worden? Gezond?'

Hulp zorgt voor meer resultaat

Mijn 12-weekse programma "Be your own King again" is afgestemd op het begeleiden van mannen bij het verminderen van buikvet en fit ouder worden.  Samen werken we aan de gewoontes die nodig zijn om af te vallen, buikvet te verminderen en fitheid te bevorderen. In een tijd waarin een midlife crisis extra obstakels met zich meebrengt, biedt dit programma de ondersteuning en begeleiding die nodig is.Over de schrijver
Reactie plaatsen