Waarom val ik niet af, ik eet zo weinig
11 oktober 2023 

Waarom val ik niet af, ik eet zo weinig

Weinig eten en niet afvallen, hoe kan dit toch?

Het is een mysterie waar ik maar niet over uitgepraat raak: mensen die beweren niet af te vallen omdat ze te weinig eten. Je kent vast wel het gevoel van "heb ik zojuist een tijdreis gemaakt naar een wereld waar de zwaartekracht omgekeerd werkt en broccoli magisch vet doet verdwijnen?" Helaas, dat is niet het geval. We bevinden ons nog steeds in hetzelfde oude universum, met dezelfde oude natuurwetten.

Aan mijn eten ligt het niet, ik eet weinig

Een tijdje terug vertelde iemand me dat ze niet kon afvallen omdat ze simpelweg te weinig at. Dat is toch heel apart denk ik dan, maar ik snap wel waarom ze het denkt, zoals zovelen het denken: 'aan mijn eten ligt het niet, want ik eet heel weinig'.

Maar....we zijn nog steeds in de vertrouwde wereld van energiebalans. Eet je minder calorieën dan je verbrandt, dan verlies je gewicht. Meer eten dan je verbrandt? Dat is een recept voor extra kilo's. Erg simpel, ondanks dat ik minder adviseer op hoeveelheid caloriën is dit nog steeds het principe.

Gezond eten wil niet zeggen dat je ook afvalt

Maar wacht, sommige mensen denken dat weinig eten hetzelfde is als gezond eten of een lage calorie-inname. Ze kunnen een half blaadje sla, twee amandelen en een snufje lucht als dressing naar binnen werken en dan verbaasd vragen: "Waarom zie ik geen resultaat op de weegschaal? Ik eet toch bijna niets!" Tja, het draait niet alleen om de hoeveelheid voedsel die je naar binnen werkt, maar ook om de calorieën die dat voedsel met zich meebrengt. En daar zit vaak de vergissing.

Ben je wel bewust van datgene wat je eet, dus calorierijk of niet?

Laten we even graven in het mysterie van calorieën. Ze zitten tenslotte overal in en zetten zich direct vast op je heupen en buik, toch? Neem bijvoorbeeld zo'n snoezig mini-worstenbroodje. Het is klein van stuk maar groot in calorieën. En wat dacht je van chips? Als je een hele familiezak chips soldaat maakt terwijl je je favoriete serie op Netflix bingewatcht, kun je niet meer beweren dat je "bijna niets eet". En dit gaat echt zonder bewust ervan te zijn. Of die paar happen tijdens te koken, de hoeveelheid vet in de pan, die snoepjes tussendoor etc.

Let eens heel bewust op wat je eet, een dag of 2

Het is alsof je beweert dat je niet nat wordt als je in de regen staat, omdat je maar een paar druppels hebt opgevangen. De regen blijft vallen, en die calorieën blijven hun ding doen. Dus als je die jeans wilt rocken die al jaren in je kast ligt te verstoffen, onthoud dan: minder eten is de weg naar gewichtsverlies, maar wat je eet telt ook. Blijf op het goede pad, ontwijk die calorierijke snacks en laat de zwaartekracht gewoon haar ding doen. Je zult versteld staan van de resultaten.

Let eens voor een paar dagen op wat je allemaal eet. En dan ook echt alles. Besef dat een boterham met beleg en boter meer calorieën bevat dan een bord sla. Daarnaast vult het vele malen minder en bevat het minder voedingstoffen.  Zorg voor volume-eten en dat doe je door te kiezen voor veel groenten en fruit, calorie arm voedsel. Dan hoef je geen calorieën te tellen, maar alleen de juiste keuzes te maken en de juiste combinaties.

Kies pure voeding en volume-eten

Kies daarnaast voor pure voeding en je zult merken dat je meer verzadigd bent omdat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt. En daardoor heb je minder trek. Eet grote maaltijden en eet er maximaal 3 van goede kwaliteit. Veel groenten en fruit, eiwitten, goede vetten.

Hulp nodig?

Weet je nou niet hoe je het moet aanpakken, stuur me een bericht. Als iemand anders naar je eetpatroon kijkt kun je verbaasd zijn wat er aangepast kan worden. Vaak zie je het zelf niet meer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen