Veroudering vertragen, is dat mogelijk en zo ja hoe?
11 september 2022 

Veroudering vertragen, is dat mogelijk en zo ja hoe?

En of dat het kan! In de huidige tijd is het normaal dat mensen boven de 50 medicatie gebruiken. Dit is zorgwekkend, want veel van deze klachten zijn leefstijlziekten. Met een gezonde leefstijl kun je veroudering vertragen en wel tot 20 gezonde jaren toevoegen aan je leven. 

In dit blog bespreek ik hoe je fit en vitaal ouder kunt worden zonder medicatie. 

De realiteit van medicatie boven de 50

Recentelijk had ik een gesprek met iemand in zijn late vijftiger jaren, en zijn arts stond versteld dat hij nog geen medicijnen nam. Dit omdat het tegenwoordig zo normaal is dat bijna iedereen boven de 50 wel ergens een recept voor medicatie heeft. Inmiddels ken ik talloze mensen die dagelijks medicijnen slikken, van bloeddruk- en cholesterolverlagers tot maagzuurremmers, plastabletten, betablokkers, reumamedicatie en meer. Dit mag dan winst betekenen voor de farmaceutische industrie en artsen, maar voor ons lichaam is het minder positief. Helaas wordt medicatie vaak gepresenteerd als noodzakelijk, terwijl het niet altijd de beste oplossing is om het verouderingsproces te vertragen.

Medicatie is niet altijd de enige optie; pas je leefstijl aan

Ik wil niet beweren dat medicatie nooit nodig is, want in sommige gevallen kan het zeker bijdragen aan verbetering. Echter, veel van de genoemde aandoeningen zijn vaak het resultaat van onze leefstijl: slechte voeding, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, en tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Neem eens een kijkje bij de mensen boven de 50 die er vitaal uitzien zonder medicijnen. Zij sporten, consumeren veel groenten en gezonde vetten, drinken voldoende water, slapen goed, beheersen hun stress, en nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun levensstijl.

Hoe herken je gezonde en vitale mensen?

Vitale mensen kun je herkennen. Hun huid is glad, hun ogen stralen, hun teint is levendig, en ze stralen energie uit. Het is een totaalplaatje. Vergelijk ze met iemand die een minder gezonde levensstijl heeft: een grauwe huid met vaak huidproblemen, diepe rimpels, doffe ogen, lichte kromming van het lichaam, en een gebrek aan vitaliteit. Soms lijkt iemand gezond, maar vertoont toch tekorten, wat vaak te zien is aan subtiele details of hoe het lichaam functioneert, zoals vermoeidheid, snel buiten adem zijn, traag herstel na het sporten, en nagelgroeven.

Een gezonde leefstijl voegt gezonde jaren toe aan je leven

Het verouderingsproces kunnen we niet stoppen, maar we kunnen het wel vertragen. Er is een groot verschil tussen gezond ouder worden en ouder worden met gezondheidsproblemen. Iemand van in de vijftig die statines, bloeddrukverlagers en betablokkers slikt, zal waarschijnlijk minder gezonde jaren tegemoet gaan dan iemand zonder medicatie. Dat betekent eerder afhankelijk worden van een rollator of te maken krijgen met cognitieve achteruitgang. Als je geen medicatie nodig hebt en je leefstijl gezond is, kun je tot wel 20 gezonde jaren aan je leven toevoegen.

80 en nog steeds levenslustig, je moet er wel iets voor doen

Kun je je voorstellen hoe het is om op je tachtigste nog fit en vitaal te zijn zonder medicijnen? Of om dagelijks een handvol pillen te slikken tegen allerlei kwaaltjes, zoals vandaag de dag als normaal wordt beschouwd? Als mens zijn we eigenlijk niet bedoeld om op deze manier ouder te worden. We zijn ontworpen om langdurig gezond te leven, maar dat vereist wel inspanning, vooral in een wereld waar factoren die de gezondheid ondermijnen vaak als de norm worden gezien.

Eet goed, drink water, neem je supplementen

Medicatie kan het verouderingsproces versnellen en allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Medicatie is zinvol wanneer dat echt nodig is, Laten we eens kijken naar de basisprincipes voor een fit en vitaal ouder worden:

 • Water drinken
 • Groenten eten (500gr per dag)
 • Fruit eten (2 a 3 stuks per dag)
 • Voldoende eiwitten 1,2 tot 2 gr per kg lichaamsgewicht, afhankelijk van activiteiten
 • Goede vetten
 • Volkoren granen.
 • Supplementen: De 3 belangrijkste zijn magnesium, vitd3 en omega3. Lees er meer over in dit blog
 • Veel bewegen
 • Intensief sporten, 2x per week
 • Zorgen voor zingeving in het leven
 • Goed slapen


Naast voeding is beweging belangrijk

Het belang van lichaamsbeweging is algemeen bekend. Er zijn talloze manieren om dit te bereiken, waarbij keuze te over is. De ideale situatie is een combinatie van dagelijkse activiteiten, zoals wandelen en fietsen, en gestructureerde trainingen die je hartslag flink omhoog brengen. Krachttraining na de 40ste is bijzonder effectief om verschillende redenen:

 • Betere hormoonbalans
 • Bij mannen verhoogt het de testosteronspiegel
 • Meer energie in het lichaam
 • Strakkere huid
 • Strakkere vormen
 • Voorkoming osteoporose
 • Creëert een hogere verbranding in je lichaam door vergroten van spiermassa
 • Daardoor is slank blijven makkelijker
 • Spieren zorgen voor een sterk lichaam, waardoor je langer fit blijft

Zorg je goed voor jezelf, dan kun je zomaar 20 vitale jaren aan je leven toevoegen

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je wellicht zomaar 20 vitale jaren aan je leven toevoegen. Wil je langer leven, dan wil je waarschijnlijk ook graag gezond en vitaal ouder worden, zodat je kunt blijven doen wat je graag wilt doen. Zelf ben ik niet zo'n fan van ouder worden. Er zijn voordelen, maar je lichaam begint wel tekenen van ouderdom te vertonen. Ik doe er dan ook alles aan om fit en vitaal de negentig te bereiken. Wat ik daarvoor doe?

 

Wat ik ervoor doe om vitaal ruim 80 te worden

Mijn eetpatroon is voor 85% zeer gezond en schoon. Ik neem dagelijks supplementen, lees in dit blog meer over supplementen. Mijn basis is een hele goede omega3, waarvan ik met een test kan zien hoe gezond mijn cellen zijn. Ik drink zeker 2,5 liter water per dag, slaap meestal tussen 7 en 8 uur, ik mediteer geregeld, ik neem verantwoordelijk voor alles wat gebeurt in mijn leven en besteed veel tijd aan zelfontwikkeling. Uiteraard iedere dag beweging. Naar de sportschool of wandelen en ik doe vrijwel alles op de fiets. Krachttraining is mijn favoriet en daarnaast 1-2 x per week hoog intensiteit training.

Veroudering vertragen kan ik jou ook leren

Ik kan je begeleiden om aan de hand van jouw levensstijl te ontdekken waar je verbeteringen kunt aanbrengen om zonder medicatie fit en gezond ouder te worden. Informeer gerust naar mijn programma Be your own King again, waarbij je stap voor stap begeleid wordt om de juiste keuzes te kunnen maken. Na die 12 weken ben je niet alleen 5-7 kilo buikvet kwijt zonder streng dieet en weet je welke keuzes je het beste kunt maken om nog vele jaren te kunnen genieten van een kwalitatief hoogwaardig leven. 


Kijk ook eens op de website van Pim Christiaans, www.lifeunlimited.nl en hou jezelf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent veroudering vertragen. Heb je onze podcast al geluisterd? Check Spotify. Google of Apple, podcast nummer 30.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen