Wat doet omega 3 voor je gezondheid
17 oktober 2023 

Wat doet omega 3 voor je gezondheid

Wat doet een tekort aan Omega-3 voor je  gezondheid?

Zoals je weet ben ik veel bezig met omega 3, omdat dit in mijn ogen dé basis is van een goede gezondheid. En een goede gezondheid is helaas niet meer normaal in onze westerse samenleving. Ben je gezond, dan ben je een buitenbeentje. Ik wil graag het gebruik van omega3 nog eens benadrukken in dit blog. omdat het me aan het hart gaat wat ik zie gebeuren om me heen.

omega 3

Wat is omega 3?

Omega-3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Ze zijn hard nodig voor onze gezondheid en welzijn, maar toch lopen veel mensen rond met een tekort aan deze belangrijke vetzuren. Ik wil wat dieper ingaan op de risico's van een omega-3 tekort en waarom het van groot belang is om dit aan te pakken. Laten we eens kijken naar enkele zorgwekkende problemen die kunnen ontstaan als gevolg van dit tekort.

Versnelde Veroudering
Een van de meest verontrustende gevolgen van een omega-3 tekort is versnelde veroudering. Ontstekingen kunnen cellen en weefsels beschadigen, wat kan leiden tot een snellere achteruitgang van zowel onze lichamelijke als cognitieve functies. Niemand wil sneller ouder worden dan nodig, en omega-3 vetzuren kunnen helpen om dit proces te vertragen en ons langer jong te houden. Ik kan wel zeggen dat ik hier een lopend voorbeeld van ben.

Overgangsklachten
Voor vrouwen tijdens de overgangsjaren (menopauze) kunnen omega-3 vetzuren een zegen zijn. Deze periode gaat vaak gepaard met opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en slaapproblemen. Omega-3 heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verlichten van deze lastige symptomen. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze klachten niet alleen het gevolg zijn van veroudering, maar ook van een onevenwichtige inname van voedingsstoffen.

Klachten bij de Penopauze

Mannen ervaren een soortgelijke overgangsperiode, vaak aangeduid als de 'penopauze.' Klachten zoals verminderd libido, vermoeidheid, stemmingswisselingen en verlies van spiermassa kunnen optreden. Omega-3 vetzuren kunnen hier van dienst zijn, omdat ze een gezonde hormonale balans bevorderen en ontstekingen verminderen. Dit kan een groot verschil maken in het verminderen van deze klachten en het behouden van een hoge levenskwaliteit.

Angst en Omega-3
Naast de fysieke gevolgen van een omega-3 tekort, kunnen deze tekorten ook een aanzienlijke impact hebben op onze mentale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren een rol spelen bij de regulatie van angststoornissen. Een tekort kan bijdragen aan toegenomen angst en stress, wat op zijn beurt kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Dementie en Omega-3
Een omega-3 tekort wordt in toenemende mate in verband gebracht met het risico op dementie. Omega-3 vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), zijn van vitaal belang voor de gezondheid van de hersenen en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op dementie. Onderzoek toont aan dat mensen met hogere omega-3 niveaus in hun bloed minder kans hebben op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen.

Hart- en Vaatziekten
Omega-3 vetzuren zijn gunstig voor het hart en de bloedvaten. Ze kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen in de bloedvaten. Een omega-3 tekort kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen, wat wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte is.

Laaggradige Ontstekingsziekten
Laaggradige ontstekingen zijn aanhoudende, lichte ontstekingen in het lichaam die kunnen leiden tot een breed scala aan ziekten, waaronder diabetes, obesitas en zelfs kanker. Omega-3 vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen om deze laaggradige ontstekingen onder controle te houden.

Het Belang van Metingen
Het is van groot belang om de omega-3 niveaus in je bloed te meten, omdat dit je inzicht geeft in je huidige gezondheidstoestand. De hoeveelheid omega-3 in je bloed wordt vaak uitgedrukt als een percentage van het totale vetgehalte. Een laag percentage geeft aan dat je een tekort hebt. Dit kan eenvoudig worden gemeten met behulp van een vingerpriktest, die je zelf kunt uitvoeren of bij mij kunt laten doen.

Omega-3:6 Verhouding
Naast het meten van je omega-3 niveaus, is het ook van belang om de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren te begrijpen. Omega-3 en omega-6 vetzuren dienen 1:3 te zijn.  Een disbalans in deze verhouding kan leiden tot ontstekingen en gezondheidsproblemen. Afgelopen 5 jaar en vele testen kan ik concluderen dan 95% van de mensen uit balans is met de omega 3:6.

Omega-6 vetzuren zijn overvloedig aanwezig in veel moderne voeding, vooral in bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën. Het is belangrijk om de inname van omega-6 te matigen en de inname van omega-3 te verhogen om een gezonde verhouding te behouden. De beste bron van omega 3 vind je in vette vis (let wel op de kwaliteit van de vis i.v.m zware metalen) zoals zalm, haring, makreel en tonijn. Maar ook lijnzaad, chiazaad en walnoten. Wil je weten hoe je dit kunt toepassen in je eetpatroon, daar kan ik je bij helpen. Kijk daarvoor eens naar 
mijn programma voor mannen, die overigens ook geschikt is voor vrouwen, dan aangepast. 

Conclusie
Het is essentieel om te begrijpen dat een omega-3 tekort niet alleen iets is dat bij veroudering hoort. Het is een probleem dat iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd. Door bewust te zijn van je omega-3 niveaus en de omega-3:6 verhouding, kun je maatregelen nemen om je gezondheid te verbeteren en het risico op tal van gezondheidsproblemen te verminderen. Uiteraard is een goede omega 3 niet de enge oplossing, er komt meer kijken bij gezond ouder worden.  Kies voor kwalitatieve, vloeibare omega-3 supplementen om te zorgen voor een gezonder, gelukkiger leven.

En zoals je waarschijnlijk wel weet werk ik met een van de beste omega 3. Het resultaat daarvan heeft zich al vaak bewezen. Afvallen, meer energie, gladdere huid, betere sport prestaties, groter uithoudingsvermogen, blessures die over gaan, minder pijn in de gewrichten en ga zo maar door. Hier een app van een vrouw die nu bijna 1,5 jaar de olie gebruikt en nu optimale waardes heeft:

" Ik heb even nagedacht over wat bij mij de resultaten zijn van de omega 3 .

Sowieso mijn huid ziet er goed uit in mijn gezicht. Straalt meer, en lijkt iets strakker.
Sportprestaties zijn duidelijk verbeterd. Zo liep ik vorig jaar de tilburg ten miles met weinig trainen in 1.24. Ik dacht dat ik deze PR never nooit meer kon overtreffen . Dit jaar gelopen in 1.21🤩

Ik herstel snel van een pittige work-out. Lijk meer uithoudingsvermogen te hebben.
Wat betreft krachttraining heb ik zeker ook stappen gemaakt. Dit door veel te trainen maar mogelijk ook door invloed van de omega 3"


Neem jij ook je gezondheid eigen hand en wil je met de omega 3 aan de slag en je waardes weten? reageer op deze mail en ik neem contact met je op.

Wil je meer weten over de omega 3 en het verbeteren van je gezondheid?
Luister dan naar mijn laatste podcast, nummer 65 met Erik Alexander Richter. Misschien heb je de anderen ook al eens geluisterd? Podcast 44, 47 of 49 ook met Erik Alexander Richter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen