Detox, is het eigenlijk wel nodig?

Detoxen, nodig,  niet nodig of een leuk verdienmodel?

Als je enigszins interesse hebt in gezondheid staat je tijdlijn waarschijnlijk geregeld vol met detoxen. Je kunt dan mooie poedertjes ed aanschaffen, je lepelt een paar dagen tot een week alleen sapjes naar binnen, je valt af en je reinigt meteen je lichaam. Mij wordt geregeld gevraagd wat ik hiervan vindt of een klant gaat het doen en vraagt mij mee te kijken.

 

Voor mij is alles ok, als jij je er geweldig bij voelt of voor een doel

Maar ik kijk ernaar als niet nodig. Nou moet ik er zelf niet aan denken alleen sapjes naar binnen te gieten, en dan een week lang. Ik eet graag en de soepjes 3 dagen voor mijn ayahuasca ceremonie was prima te doen. Het was een opdracht, het hoort bij het hele proces om het lichaam de kans te geven tot volledige overgave zonder dat er voeding oid in de weg zit. Overgeven heb ik dan ook niet gedaan. Maar dat terzijde…

 

Ik vind detoxen dus niet nodig

Ons lichaam zit heel goed in elkaar en onze organen zijn perfect uitgerust om rotzooi op te ruimen. Nou moet je niet overdrijven, want de rotzooi kan ook teveel zijn en dan gaat je lichaam tegenwerken in de vorm van vermoeidheid, ziek worden, huidklachten etc. Dan kan het slim zijn een tijdje heel ‘schoon’ te eten en je lichaam de kans te geven alles op te ruimen.

 

Je lichaam kan dus zelf heel goed afvalstoffen verwerken, maar….

Daarvoor dien je wel gezond te zijn. Door gezond te eten (o.a. veel groenten en fruit, zo min mogelijk bewerkte voeding) ondersteun je je organen om hun werk te kunnen doen. Daarvoor hoef je dus niet aan de sappen en om af te vallen is helemaal de verkeerde redenen. Dat zal zeker lukken, maar binnen een paar weken zit alles er weer aan. 

 

Door je voeding wat aan te passen detox je al

Laat eens koffie, suiker, alcohol, granen en alle e-nummers weg en je doet al aan detox. Daar heb je geen poedertjes etc voor nodig, dat is een leuk verdienmodel. Waar overigens niets mis mee is en er zitten zeker ondersteunde stoffen in, dus kwaad kan het zeker niet. 

 

Laat je lichaam het aangeven

Ons lichaam zit heel goed in elkaar is vele malen slimmer dan wij denken. Je lichaam geeft signalen, op ieder gebied. Op emotioneel vlak, keuzes die je mag maken en dus ook op voedingsgebied. Ik werk graag met Human Design om te bekijken welke manier van eten bij iemand past. En misschien past daar een detox in, als je lichaam aangeeft dat nodig te hebben. En niet je hoofd omdat het zo hip is een paar dagen niet te eten. 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen