Is het nodig koolhydraatarm te eten om af te vallen?

Is het nodig koolhydraatarm te eten om af te vallen?

Koolhydraatarm of Keto is niet nodig om af te vallen

Afvallen gaat tegenwoordig gepaard met koolhydraatarm eten, of Keto zelfs. Keto is een manier van eten waarbij je veel vetten eet, gemiddeld eiwitten en totaal geen koolhydraten, zelfs geen fruit. Maximaal 25 gr koolhydraten per dag. 1 stuk fruit en je zit er al aan.  Ik  ben geen voorstander van dit eetpatroon, ondanks dat er veel over wordt gesproken in o.a. de  bodybuildingwedstrijd wereld, in de strijd tegen PCOS, diabetes, met ook goede resultaten. Echter zijn er steeds meer tegengeluiden dat het niet gezond is. Wil iemand dit eetpatroon volgen zal ik zeker begeleiden, het is altijd eigen keus.


Het gaat om de totale energiebalans
Koolhydraatarm vind ik zelf beter, als iemand hiermee afvalt. Koolhydraten zijn nodig voor de werking van de hersenen en het leveren van energie voor de spieren. Koolhydraatarm eten is niet nodig om af te vallen, op een paar sneden brood en een bordje pasta kun je ook afvallen. Het gaat altijd om de totale energie-inname op een dag, waar het vandaan komt maakt niet uit. Het is zo als je koolhydraatarm gaat eten, je sowieso minder eet omdat veel vormen van koolhydraten in een Nederlands eetpatroon veel calorieën bevat en daarnaast is het eten vaak minder lekker zonder aardappels of rijst bv. 


Koolhydraten heb je nodig, sla ze niet over. Eet in ieder geval fruit en groenten, zijn ook koolhydraten
Door focus te hebben op een andere manier van eten wordt je vaak bewuster van je eetpatroon en ook dat zorgt vaak voor minder calorie-inname. Ga in ieder geval geen koolhydraat arme producten eten. Daar zitten andere ingrediënten in om alles aan elkaar te laten plakken, denk aan brood. Vervang het dan voor groenten. Groenten en fruit kun je onbeperkt eten. Met fruit is niks mis. Dat is een geweldig product met veel vezels, vitamines, we zijn gemaakt om dit te eten. Wel de hele vrucht eten, geen uitgeperste sinaasappel. De hele vrucht bevat namelijk alle vezels die je nodig hebt en niet alleen de suikers. 


Eet sowieso voldoende eiwitten en vetten, dat werkt verzadigend
Combineer je koolhydraten met voldoende eiwitten en vetten. Dat vertraagt de opname, je hebt minder snel honger, het voorkomt een bloedsuikerpiek. Wil je je lever ondersteunen in zijn werk, eet dan tot 12 uur smiddags geen eiwitten en vetten, alleen fruit en eventueel klein beetje eiwitten. Wil je hier meer over weten, luister dan eens naar podcast nummer 8, op Google, Apple of Spotify. Zoeken op mijn naam. 


Zorg dat je alles binnenkrijgt in de juiste verhoudingen
Zorg voor een eetpatroon waar alles in zit wat je nodig hebt en dat goed verdeeld. Eiwitten, vetten en koolhydraten. En dan vaak het accent op eiwitten, omdat de meeste mensen die te weinig eten. En uiteraard veel groenten , zeker 500 gr per dag. Is niet moeilijk. Eet een tomaat, stuk komkommer en wat sla bij de lunch, groenten bij je avondeten en je bent er al. 

Heb je vragen, stel ze aan me, ik help je graag. Je kunt me hier een bericht sturen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen