Snel aankomen en snel afvallen, hoe kan dit?
28 februari 2022 

Snel aankomen en snel afvallen, hoe kan dit?

Help, aangekomen!!
Carnaval, vakantie, avondje uit eten. Je gaat op de weegschaal staan en er zit gewoon 2 kilo bij, WTF is er gebeurd?? Even een geruststelling, hoogst waarschijnlijk is het geen extra vetlaag. Als je dit wel voor elkaar krijgt met 1 etentje of weekendje carnaval vieren vind ik dat heel knap. Dat zou betekenen dat je met 1 weekend ook 2 kilo vet af zou vallen, dan had ik geen werk meer.

Geen vet dus, maar hoe kan dit?
Als je alcohol drinkt, meer zout eet of meer koolhydraten eet dan normaal dan gaat je lichaam reageren door meer vocht vast te houden. In je cellen en door de koolhydraten ook in je spieren. Dat heeft met je glycogeen voorraad te maken. Atleten die een bepaald wedstrijd gewicht moeten hebben, eten vaak zoutloos en zeer koolhydraat arm om gewicht te verliezen. Dit is dan vooral vocht. En bord pasta en lepeltje zout en het gewicht zit er weer bij. De spieren vullen zich weer met vocht en je cellen ook. En vocht is gewicht, maar geen vet.

Jij kunt dus ook zo snel aankomen, maar ook afvallen.
Heb jij dus een weekend of een week waarbij je nergens op let, dan kom je dus aan. Dit is niet meteen vet, dat duurt langer. Je hebt dan een langere periode van een calorieoverschot nodig. 
Door het vocht zie je er dan meestal wel anders uit. Heb je veel overgewicht, dan merk je dat minder snel. Heb je een paar kilo (rond 5) teveel, dan zie je het, mits je je lichaam goed kent. Vocht aankomen om afvallen dan dus snel gaan, met 1 etentje weeg je al zwaarder. Doe 2 dagen rustig aan en bent weer afgevallen.

Haal de focus op de weegschaal weg
Laat je niet leiden door het cijfer op de weegschaal. Ik weet dat het belangrijk kan zijn voor je, maar ben je iemand die van slag is als de weegschaal meer aanwijst en blij als het minder aangeeft, laten we dan in gesprek gaan. Er gaat dan namelijk iets niet goed. Je gewicht schommelt, altijd. Wil je afvallen, neem de tijd. Het gaat met ups en downs en het belangrijkste is aanpassen van je leefstijl en je manier van denken. Dat gewicht volgt dan vanzelf.

Wil je advies alleen voor jou, stuur me een mail.
Door de focus op jouw leefstijl te leggen en te kijken waar het beter kan is het geweldig een coach daarvoor te hebben. Ik heb zelf ook een coach, 2 zelfs. Beiden op een andere gebied. Ik wil vooruit, leren en een ander ziet mijn mogelijkheden en beperkende patronen veel beter. Stuur me een mail om de mogelijkheden te bekijken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen