Discipline, wat is het eigenlijk?

Je hebt discipline nodig om gezond te leven

'Marion, jij hebt discipline, dat heb ik niet'. Dit hoor ik wel vaker omdat ik altijd sport, altijd mijn voeding op orde heb, het hele jaar door 'in shape' ben. Maar is dit discipline? Als ik het zou doen op discipline, dan zou ik het niet al 35 jaar doen, dat is niet vol te houden namelijk. Wat ik wel heb zijn gewoontes en verslavingen. Ik heb gewoontes die mij dienen om gezond te zijn en verslavingen die niet zo erg zijn in mijn ogen. Dat is o.a. het sporten/bewegen. Ik kan en wil niet zonder. Ik vind het fijn, voel me er lekker bij, krijg er energie van, kan er grenzen door verleggen, het creëert een ijzersterke mindset. 

Je hebt discipline nodig om gewoontes aan te leren die ervoor zorgen dat je gezond gaat leven

Ik heb niet op alle gebieden discipline, ik laat ook geregeld iets liggen. En dan vooral op het gebied van mijn business. Ongemakkelijke dingen niet doen of uitstellen, mijn cijfers niet bijhouden, niet iedere maand de balans opmaken en nieuwe doelen stellen. Ik doe gewoon, ik pak wat er op mijn pad komt en wat ik leuk vind, waarvan ik voel dat ik het moet doen. Of is dat meer 'niet georganiseerd?'.....  Om iets op te starten, gezonder te gaan leven heb je eerst discipline nodig om andere keuzes te maken. Daardoor ontstaan nieuwe gewoontes die je echt even vol moet houden en daar is discipline voor nodig.

Op alleen discipline hou je het echt niet vol

Dit is te vermoeiend. je wilt namelijk dat het geen extra energie kost. We zijn mensen, dus lui. Als het makkelijk kan, dan is dat heel fijn en door dit zo te regelen maak je het jezelf makkelijker. Een gewoonte kost namelijk geen energie. Denk aan autorijden. Dat gaat vanzelf, kost geen energie. Dus zorg voor een aantal gewoontes die het makkelijk maken dat je werkt aan je gezondheid zonder dat dit belastend aanvoelt. Denk aan wat fruit snijden in de ochtend, je sportspullen mee naar werk zodat je direct door kunt. Met een Personal Trainer aan de slag zodat je een afspraak hebt en dus gaat sporten. 

Zorg voor ondersteuning als je van jezelf weet dat je geen ruggengraat hebt

Je wilt misschien graag iets doen aan je gezondheid, gewicht, ouder worden, maar je merkt dat je steeds terugvalt en toch sporten weer overslaat (te druk...) of geen lunch meeneemt (was te laat uit bed...), of die fles wijn is toch weer opgegaan (sja, het was mooi weer, we hadden bezoek...). Denk er eens over na om met een professional te gaan werken die samen met jou kan kijken hoe je het beste nieuwe gewoontes kunt invoeren die je ook echt gaat volhouden deze keer. Zodat het geen moeite meer kost altijd in shape te zijn, veel energie te hebben, er jonger uit te zien dan je bent. 

Heb je mijn gratis e-boek al gelezen? Met tips hoe je je voor altijd jong kunt blijven voelen. Download hem hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen